De oogmeting en persoonlijk advies:

   de basis voor jouw goed en gezond zien

 

Wil je met je nieuwe bril of contactlenzen optimaal en ontspannen kunnen zien? Dan start je kijkavontuur met een preciese oogmeting en een advies op maat.

 

We brengen je problemen en behoeften in kaart.

We stellen je verschillende vragen zodat we inzicht krijgen in je kijkproblemen en hoe je die opgelost wil zien. We polsen naar je dagelijkse bezigheden, je binnen- en buitenactiviteiten,  hoeveel uur per dag je doorbrengt achter je computer en/of smartphone, ... om zo gericht advies te kunnen geven voor jouw kijkoplossingen.

Objectieve meting

De professionele ooganalyse start  met een oogcomputermeting. Je kijkt naar een luchtballon en het apparaat meet vrij nauwkeurig de sterkte voor je vertezicht. De metingen gebeuren oog per oog, daarom mogen we deze waarden niet volledig vertrouwen; je kijkt immers met twee ogen. De verkregen waarden worden gebruikt als startwaarde om de subjectieve oogmeting uit te voeren.

Unieke nachtzichtmeting met de i-Profiler van C. Zeiss. Je oogafwijking wordt opgemeten bij een pupilopening van 3 mm (simulatie dagzicht) en 5 mm pupilopening (simulatie nachtzicht). Op die manier krijgen we inzicht in de lage- en hoge ordefouten van je ogen. De lage ordefouten zijn fouten die we standaard opmeten : de oogbol is te lang, te kort of ovaal. De hoge ordefouten zijn oogfouten in het oog die mede verantwoordelijk zijn voor een minder goed nachtzicht. 

Topografie

Topografie met de i-Proflier van C. Zeiss: we brengen de kromming van het hoornvlies in kaart om eventuele onregelmatigheden aan de voorzijde van je oogbol op te sporen.

Subjectieve oogmeting

Deze meting doen we met behulp van de automatische foropter, een instrument dat voor je ogen wordt gehangen. Je kan het beschouwen als een soort instelbare bril. Hiermee verfijnen we de informatie die we hebben gekregen van de autorefractor. Oog per oog zoeken we naar de meest optimale correctie door je steeds kleinere letters of cijfers te laten lezen. Daarna kijk je met je twee ogen samen, en passen we, indien nodig, de correctie aan. 

Screening heteroforie

We kijken of de ogen al dan niet op een juiste manier samenwerken.

Dubbelcheck

Iedereen kent het wel: de pasbril met de bijhorende glaasjes. De pasbril wordt als laatste tool gebruikt. Nog even een dubbelcheck van je nieuwe sterkte voor je vertezicht. Indien je correctie vrij veel veranderd is, laten we je even rondlopen in de winkel en wennen aan je nieuwe sterkte. Heb je geen goed gevoel bij je nieuwe waarden, dan sturen we die bij. Als je de kleine lettertjes niet meer kan zien, is nu het moment aangebroken om je leessterkte te bepalen. Dit doen we met het wisselen van de glaasjes totdat we het meest optimale resultaat krijgen.                                                                     

Gezichtsveldscreening

Met de Humphrey Perimeter kunnen we tijdig gezichtsveldverlies detecteren. Je kijkt oog per oog naar een lichtveld waar snelle, afwisselende en bibberende streepjespatronen in je gezichtsveld komen. Zie je de streepjes, dan druk je op de knop. Deze test is wel enkel een screening en wordt uitgevoerd vanaf 40 jaar of bij personen met glaucoom in de familie. Bij het vaststellen van een gezichtsveldverlies verwijzen we je steeds door naar de oogarts voor verder onderzoek.

Je keuzemogelijkheden op een rijtje

Aan de hand van de opgemeten waarden en je behoeften gaan we je keuzemogelijkheden op een rijtje zetten. Zo ben je zeker dat je voor de meest geschikte oplossing kiest voor jouw goed en gezond zien!

De Polatest

Indien je tijdens het vraaggesprek specifieke klachten meldt en je krijgt geen comfortabel, ontspannen zicht bij bovenstaande oogmeting, dan heb je mogelijk heteroforie. Dit is een oogafwijking waarbij je ogen niet meer optimaal samenwerken. Met prismaglaasjes meten we heel precies de samenwerking tussen je ogen wanneer ze op één beeld moeten fixeren. Heb je heteroforie? Dan lossen we de klachten meestal op met de juiste corrigerende brillenglazen.

Op afspraak

Om de oogmetingen in een rustige, ontspannen sfeer te kunnen uitvoeren, raden we je aan om een afspraak te maken. Het ligt voor de hand dat een professionele oogmeting/polatest in rekening wordt gebracht.

Naar de oogarts

Vanaf de leeftijd van 50 jaar adviseren we jullie om op regelmatige tijdstippen naar de oogarts te gaan. Dit om leeftijdsgebonden oogafwijkingen zoals glaucoom (oogdruk), maculadegeneratie, cataract, ...  tijdig op te sporen. Uiteraard verwijzen we jullie ook door indien we tijdens de metingen merken dat je ogen meer zorg nodig hebben.

Maak een afspraak

Bestel uw contactlenzen

Optiek Mommen

Molenstraat 153550 Zolder011-53 83 61

Bekijk openingsuren